Skwalen - co to jest, zastosowanie

Skwalen – co to jest?

Skwalen to nienasycony węglowodór, występujący między innymi w skórze człowieka, roślinach (amarantus) i wątrobie rekina, która jest jego głównym źródłem.

Zaliczany do grupy lipidów mimo iż nie jest on tłuszczem. Jest on silnym antyutleniaczem i naturalnym antybiotykiem działającym przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Stosowany jest jako wsparcie dla leków przeciwdziałających chorobom serca.

Skwalen – zastosowanie

Skwalen jest idealną odtrutką wspomagającą usuwanie toksyn z organizmu powstałych na skutek zjedzenia pryskanych pestycydami owoców czy też warzyw. Kosmetyki na bazie skwalenu pełnią funkcję nawilżającą, zmiękczającą i uelastyczniającą skórę.

Skwalen zabezpiecza skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych oraz utratą wody oraz jest składnikiem płaszcza lipidowego skóry, pełni rolę naturalnego emolienta. Suplementacja produktem LipidCell ze skwalenem wspomaga odzyskać endogenny poziom skwalenu w komórkach ludzkiego ciała. Dodatkowo witaminy A i E zwane witaminami skóry, wspólnie wpływają na prawidłowy stan skóry oraz błon śluzowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl Polish
X